07.09.2023.

20:48

Foto: Printskrin video

Planeta

Video koji oduzima dah! Ima li i Srba među 24 odabrana pilota! Samo oni smeju sleteti na ovaj aerodrom!

Video pruža uvid u izuzetno zahtevan pristup pisti na aerodromu Paro. Ovaj pristup uključuje 15 složenih manevara kako bi se obezbedilo sigurno sletanje u ovom planinskom okruženju.

Prvi korak uključuje precizno praćenje "serije skretanja za poravnanje sa dolinom" koja vodi do piste. Zatim, zbog nedostatka instrumentalnog sletanja, piloti se moraju osloniti na svoje veštine i iskustvo za vizuelnu navigaciju. Let kroz uske himalajske doline zahteva precizno održavanje visine i putanje leta.

Spuštanje je posebno izazovno zbog "ograničenih opcija za obilazak", što znači da piloti moraju pažljivo da kontrolišu brzinu spuštanja. Nakon toga, avion mora da napravi oštar zaokret ulevo da bi sleteo na pistu.

S obzirom na kratku pistu od 2.265 metara, precizna kontrola brzine i tačke kontakta postaje neophodna za bezbedno sletanje. Piloti takođe moraju biti svesni terena kako bi brzo reagovali na sve izazove.

Sletanje na aerodrom Paro zahteva posebnu obuku i iskustvo i rezervisano je za kvalifikovane i sertifikovane pilote. Ova spektakularna misija, osim što predstavlja izuzetan izazov za veštine pilota, pruža putnicima i posadi divan pogled na Himalaje.

Video ovog izazovnog sletanja postao je viralan sa preko dva miliona pregleda na Jutjubu