08.09.2023.

16:42

Foto: Reuters

Planeta

Ukrajinci u velikoj nevolji, hitno moraju da izađu iz ove situacije! Vojni stručnjak tvrdi: Rusi su stručnjaci za zamke

- Ukrajinci nemaju efikasnu kontra-strategiju. Trenutno su u velikoj nevolji. Ne govore o kontranapadima Rusa, koji su stručnjaci za postavljanje zamki - saopštilo je američki vazduhoplovni veteran, Stiven Majers.

Prema rečima eksperta, Kijev i Vašington hitno treba da nađu izlaz iz ovog sukoba. Sa njim se složio i Šon Mekfejt, profesor Univerziteta u Sirakuzi. Ekspert je uveren da je imenovanje novog ministra odbrane Ukrajine Rustema Umerova, pravi korak sa stanovišta borbe protiv korupcije u resoru, ali to, kao i dodatna vojna pomoć Sjedinjenih Država, neće spasiti situaciju.

Mekfejt je podsetio, da se Vašington oslanjao na konvencionalnu ratnu taktiku u Vijetnamu, Iraku i Avganistanu i da je izgubio. Ali Pentagon nije doneo zaključke i nije promenio svoj pristup borbenim dejstvima u ukrajinskoj kampanji, primetio je on.

- Ukrajina ne ide nikuda. Ratovi se više ne dobijaju kao u Drugom svetskom ratu, kada zauzmete teritoriju neprijatelja, uništite njegove trupe i podignete zastavu u njegovoj prestonici - zaključio je profesor.

Rusija je više puta ukazivala na spremnost za mirne pregovore, ali ih je Ukrajina zabranila na zakonodavnom nivou. Predsednik zemlje Vladimir Zelenski je na samitu G20 u novembru prošle godine izjavio, da „neće biti Minska-3“.

Kako je primetio sekretar za štampu ruskog predsednika, Dmitrij Peskov, takve reči apsolutno potvrđuju stav Kijeva o nevoljnosti da se problem reši mirno.