09.09.2023.

08:58

Foto: EPA

Planeta

Nove dramatične vesti iz Maroka, saopštena strašna brojka!

Marokanski geofizički centar saopštio je da se potres, inače najjači u poslednjih 120 godina, dogodio u području Ighila u planinama Visokog Atlasa s magnitudom od 7,2 po Rihteru. Geološki institut SAD-a procenio je magnitudu potresa na 6,8 i objavio da je bio na relativno maloj dubini od 18,5 kilometara. Zemljotres se dogodio nešto posle 23 sata po lokalnom vremenu, a američki institut izvestio je o naknadnom udaru jačine 4,9 stepeni Rihterove skale koji se dogodio 19 minuta kasnije.

Ighil, planinsko područje s malim poljoprivrednim selima, nalazi se oko 70 kilometara jugozapadno od Marakeša. Lokalni zvaničnik ustvrdio je da se većina smrtnih slučajeva dogodila upravo u planinskim područjima do kojih je teško doći. 

Ministarstvo unutrašnjih poslova Maroka pozvalo je danas stanovništvo da ostane mirno i da "ne paniči". U obraćanju na državnim medijima, Rašid Al-Khalfi, zvaničnik ministarstva, rekao je da je vlada već aktivirala sve raspoložive resurse za saniranje posledica ove tragedije.

Potres se osetio i u glavnom gradu Rabatu, oko 350 kilometara severno od planinskog venca Visoki Atlas, a čak i u Portugalu i Alžiru, prema portugalskim i alžirskim agencijama za reagovanje u vanrednim situacijama.