10.09.2023.

11:12

Foto: Reuters,Epa

Planeta

Svet na nogama, stigle šok vesti za Ukrajinu! Šef vojske SAD-a: Imaju još samo 30 dana!

Mili je za BBC rekao da će hladniji uslovi otežati Ukrajini manevrisanje na frontu. On je priznao da je ofanziva išla sporije nego što se očekivalo, ali je ukazao na činjenicu da se još uvek vode teške borbe, kao i da Ukrajinici ostvaruju teritorijalne dobitke.

General Mili je rekao da je prerano reći da li je kontraofanziva propala, i da Ukrajina napreduje veoma stabilnim tempom kroz ruske linije fronta.

- Još uvek ima vremena za borbu, verovatno oko 30 do 45 dana, tako da Ukrajinci nisu gotovi. Postoje bitke koje nisu završene. Ukrajinske snage nisu završile borbeni deo onoga što pokušavaju da postignu. Rekao sam na samom početku ovog rata da će ovo biti dugo, sporo, teško i sa velikim brojem žrtava, a to je upravo ono što se dešava- rekao je američki general.

Kontraofanziva Kijeva, koja je pokrenuta u leto i ima za cilj oslobađanje teritorije koju je zauzela Rusija, nije bila veoma uspepešna. Ruske snage tvrde da su od početka kontranapada ukrajinske snage izgubile više od 66.000 ljudi. Međutim, ukrajinski generali tvrde da su probili zastrašujuću prvu liniju odbrane Rusije na jugu.