10.09.2023.

11:41

Foto: Reuters

Planeta

Strašan debakl Ukrajine i Zapada, niko ovo nije očekivao! Rusi sa Globalnim Jugom srušili pakleni plan neprijatelja!

- U velikoj meri zahvaljujući konsolidovanoj poziciji Globalnog Juga u zaštiti svojih legitimnih interesa nije uspeo pokušaj Zapada da ponovo ukrajinizuje čitav dnevni red na štetu suštinskih zadataka zemalja u razvoju - rekao je Lavrov novinarima po završetku samita u Nju Delhiju.

Prema njegovim rečima, „ukrajinski paragraf“ je predmet konsenzusa, ali on nije o Ukrajini.

- Ukrajinska kriza je spomenuta, ali isključivo u kontekstu neophodnosti rešavanja svih sukoba koji postoje u svetu, u skladu sa ciljevima i principima Povelje Ujedinjenih nacija - dodao je Lavrov.

Prema njegovim rečima, samit u Nju Delhiju je protekao uspešno, a organizacija G20 prolazi kroz unutrašnju reformu.

- Samit je definitivno uspeo. To je uspeh Indije kao predsedavajućeg, uspeh svih nas. Dvadesetorica prolazi kroz unutrašnju reformu. To se ispoljilo u suštinskoj aktivizaciji članica G20 iz Globalnog Juga - rekao je Lavrov.

Ruski ministar je istakao da su, uz podršku Indije, zemlje insistirale na tome da se uvaže njihovi interesi.

- Na kraju su oni ušli u deklaraciju - rekao je Lavrov i dodao da Globalni Jug nastoji da ojača svoju ulogu u mehanizmima globalnog upravljanja, kako bi ona odražavala njegovu realnu težinu u svetu.

Pozitivan impuls za reformu MMF-a i STO

Ruski ministar je, takođe, ocenio da će samit G20 u Indiji dati pozitivan impuls naporima zareformu Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske trgovinskeorganizacije.

- U završnoj deklaraciji samita G20 formulisani su zadaci za reformu i Međunarodnog monetarnog fonda, gde Amerikanci odavno, ako ćemo pošteno da podelimo kvote i glasove, nemaju kartu za blokiranje, koja i dalje postoji veštački. Samit će, naravno, dati veoma ozbiljan podsticaj i u sferi MMF-a i Svetske trgovinske organizacije - rekao je Lavrov.

On je dodao da pokušaj Zapada da sprovodi politiku dominacije i da ostane hegemon neće uspeti ako se ima u vidu pojavljivanje novih centara svetskog razvoja.

- Zapad neće moći da ostane hegemon, ako se ima u vidu da su se objektivno odavno pojavili i sve su snažniji centri svetskog razvoja - rekao je Lavrov, istakavši da zapadne zemlje posle ovog samita treba da razmisle o tome koliko su u stanju „da nastave svoju politiku dominacije“.

Indija predsedava G20 od 1. decembra prošle godine. Samit lidera „Velike dvadesetorice“ održan je u Nju Delhiju 9. i 10. septembra.