10.09.2023.

22:29

Foto: Reuters/EPA

Planeta

Vladimir Putin ima razloga za slavlje: Stigli prvi rezultati izbora u Rusiji!

Prvi put na njima učestvuju i građani novih regiona: Donjecke i Luganske Narodne Republike i Zaporoške i Hersonske oblasti. Kako pokazuju podaci lokalnih izbornih komisija, vladajuća partija u Rusiji - "Jedinstvena Rusija" - pobeđuje na izborima u novim ruskim regionima.

- Na osnovu rezultata obrade 100 odsto biračkih listića, "Jedinstvena Rusija" pobedila je sa velikom razlikom na izborima za zakonodavnu skupštinu Hersonske oblasti - izjavila je predsednica regionalne izborne komisije Marina Zaharova.

Na izborima je učestvovalo 65,36 odsto birača regiona. U parlament su prošle još i Komunistička partija, Liberalno-demokratska partija Rusije, partija „Pravedna Rusija – Patriote - Za istinu“.

I u LNR "Jedinstvena Rusija" je ubedljivo pobedila sa 74,63 odsto glasova, dok su u parlament ušle još i Komunistička partija Rusije i „Pravedna Rusija – patriote – Za istinu”.

U Zaporoškoj oblasti "Jedinstvena Rusija" je osvojila 83,01 odsto glasova. U parlament su ušle još i LDPR, Pravedna Rusija - Za istinu i Komunistička partija Rusije.

Na izborima za Narodni savet DNR, nakon obrade oko 90 odsto biračkih listića, "Jedinstvena Rusija" je osvojila 78,04 odsto glasova. U Savet su ušli još i Komunistička partija Rusije, LDPR, Novi ljudi i Pravedna Rusija.

Nakon okončanja izbornog procesa, lokalni parlamenti će izabrati rukovodioce novih regiona.