11.09.2023.

10:49

Foto: Shutterstock/Reuters/wikipedia

Planeta

(VIDEO) Ukrajina će biti sravnjena sa zemljom! Rusi počeli da bacaju bombe od jedne i po tone, a u skladištima čuvaju još strašniju zver!

Ovo prenosi Telegram kanal Mash pozivajući se na vojnog pilota i autora kanala Fighterbomber.

- Ruski Su-34 je prvi put upotrebio pametnu bombu FAB-1500 tokom SVO. Mediji su objavili da je reč o „Kinžalu”, ali prema našim saznanjima u pitanju je FAB-1500. Njegovo lansiranje je prepoznato kao uspešno a posada aviona je nagrađena - navodi autor.

Primećuje se da su bombu morali da izrade od nule, jer konverzija slobodno padajućih bombi u navođene, koja se koristila za manji kalibar FAB-500, nije odgovarala za FAB-1500 M54. Zbog toga su inženjeri morali da stvore novu opremu koja bi omogućila povećanje domet bacanja bombe.

Vojni pilot je takođe napomenuo da je verovatno odstupanje bombe 5 metara, a površina dejstva prelazi 2 kvadratna kilometra. Prema njegovim rečima, Su-34 već može nositi dve pametne bombe FAB-1500 M54, a u budućnosti će avion moći biti naoružan sa tri bojeva sredstva.

U julu je izdanje The Drive pisalo da će potreba Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije za pametnim bombama rasti. Ove bombe omogućavaju avionima da izvode udare iz vazduha bez ulaska u zonu delovanja ukrajinske protivvazdušne odbrane.

Dejstvo slabije verzije ove bombe, FAB-500, kod Rabotina u Zaporožju, možete videti na snimku ispod, a o najrazornijem FAB projektilu od čak 9 tona možete više pročitati na ovom linku.