11.09.2023.

11:40

Foto: AP/Reuters/Fotoilustracija

Planeta

Panika na Zapadu, Kim u oklopnom vozu juri ka Rusiji! Ukrajina čeka najgore moguće vesti, iz SAD stižu brutalne pretnje!

Televizija je navela da najverovatnije Kim ide posebnim oklopnim vozom ka severoistočnoj granici Severne Koreje, a da će se sa Putinom verovatno sastati već u utorak.

Ruska novinska agencija Interfaks javila je danas da se očekuje da Kim poseti Daleki istok "u narednim danima".

Ovo putovanje, ukoliko bude potvrđeno, biće Kimova prva poseta inostranstvu za više od četiri godine i prvo od pandemije korone.

Njegovo poslednje putovanje u inostranstvo 2019. godine takođe je bilo u Vladivostok kada se sastao sa Putinom prvi put nakon propasti pregovora o nuklearnom razoružanju Severne Koreje sa bivšim predsednikom SAD DonaldomTrampom.

Podsetimo, američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan rekao je prošle nedelje da pregovori o kupovini i prodaji naoružanja između Rusije i Severne Koreje aktivno napreduju, i upozorio je severnokorejskog lidera Kim Džong Una da će njegova zemlja platiti slanje oružja Moskvi, koje će biti korišćeno u Ukrajini.

Kremlj potvrdio

Kremlj je potvrdio da će lider Severne Koreje Kim Džong Un posetiti Rusiju "narednih dana".

"Na poziv predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina, predsedavajući za državne poslove Demokratske Narodne Republike Koreje Kim Džong Un boraviće narednih dana u zvaničnoj poseti Rusiji", navodi se u saopštenju Kremlja u ponedeljak.

U saopštenju nije naveden tačan datum posete.