11.09.2023.

14:02

Foto: EPA

Planeta

Pre bi umrli nego tražili pomoć od Francuza! Marokanci i pored velikog razaranja odbijaju saradnju sa Parizom!

Marokanski zvaničnici još nisu objasnili zašto nisu zatražili pomoć, a francuska ministarka spoljnih poslova Katrin Kolona pokušala je da ublaži nagađanja o razdoru između dve zemlje. Ipak, diplomatski odnosi Maroka i Francuske poslednjih godina su dosta zategnuti.

Maroko je bivša francuska kolonija, koja je bila pod kontrolom Pariza između 1912. i 1956. godine, ali sada je glavna kontroverzna tačka spor oko Zapadne Sahare. Maroko želi da Francuska prizna njegov suverenitet nad tim područjem. Takođe, Marokanci zameraju Francuzima to što su poboljšali odnose sa Alžirom, glavnim rivalom Maroka i još jednom bivšom kolonijom Pariza.

Čini se da su odnosi dve zemlje pali na najnižu tačku u Januaru kada je Rabat povukao svoje izaslanike iz Pariza nakon što je EU osudio kršenje ljudskih prava u Maroku.

Ministarka Kolona insistira na tome da je Francuska i dalje "spremna da pomogne Maroku".

- To je suverena odluka Maroka, a na njima je da odluče - navela je. 

Spasioci u Maroku nastavljaju trku s vremenom kako bi pronašli preživele u ruševinama više od 48 sati nakon najsmrtonosnijeg zemljotresa u poslednjih šest decenija u toj državi.

Broj poginulih porastao je na 2.497, a povređeno je 2.476 osoba, javila je marokanska državna agencija. Vlasti nisu iznele procene koliko ljudi se vodi kao nestali. Zbog puteva koji su blokirani odronima teže je pristupiti najteže pogođenim lokacijama.