12.09.2023.

08:41

Foto: Twitter

Planeta

Nezapamćena kataklizma! Oluja "Danijel" potopila gradove - više od 2.000 mrtvih, 6.000 nestalih u Libiji (VIDEO)

- Tri mosta su se srušila. Voda je odnela čitava naselja u more - rekao je Ahmed Misamari, portparol Libijske nacionalne armije.

Prema Si-En-Enu, ove brojke se ne mogu nezavisno proveriti, a Misamari nije dao izvor za brojeve mrtvih i nestalih. Crveni polumesec Bengazija je ranije procenio da je u Derni poginulo 150 do 250 ljudi, navodi Rojters.

Šef libijskih službi za hitne slučajeve Osama Ali rekao je za Si-En-En da je nakon rušenja brane "sva voda otišla u oblast u blizini Derne, planinsko priobalno područje".

Telefonske linije u gradu su takođe u prekidu, što otežava napore spasavanja, rekao je Ali, a spasioci nisu mogli da uđu u Dernu zbog velikih razaranja.

Ali je rekao da vlasti nisu predvidele razmere katastrofe.

- Vremenski uslovi nisu dobro proučeni, nivo morske vode i padavina nije proučavan. Libija nije bila pripremljena za ovakvu katastrofu, nikada nismo bili svedoci nečega ovakvog. Priznajemo da je bilo nedostataka iako se prvi put suočavamo sa nečim ovakvim - rekao je Ali.

Misamari, portparol Libijske nacionalne armije, rekao je da je pogođeno još nekoliko gradova kao što su Al-Baida, Al-Marž, Tobruk, Takenis, Al-Bajada i Bata.

Šef istočne vlade Libije, koju podržava parlament, Osama Hamad, opisao je situaciju kao "katastrofalnu i bez presedana", navodi se u izveštaju državne novinske organizacije Libijska novinska agencija (LANA).

Snimci na društvenim mrežama pokazuju potopljene automobile, srušene zgrade i bujice vode kako jure ulicama. Bolnice u istočnom gradu Bajda su evakuisane, pokazuju video snimci koje je Medicinski centar Bajda podelio na Fejsbuku.

- Ujedinjene nacije u Libiji pomno prate vanrednu situaciju izazvanu teškim vremenskim uslovima u istočnom regionu zemlje - navodi se u saopštenju Misije Ujedinjenih nacija u Libiji.

Nekoliko zemalja uputilo je saučešće i ponudilo pomoć Libiji dok spasilačke ekipe pokušavaju da pronađu preživele ispod ruševina.

Turska agencija za katastrofe saopštila je u ponedeljak da će mobilisati 150 ljudi za potragu i spasavanje, i poslati šatore, spasilačkim vozilima i drugim potrepštinama kao što su generatori.

Ambasada SAD u Libiji saopštila je na Tviteru da je u "bliskom kontaktu sa Ujedinjenim nacijama i vlastima u Libiji kako bi utvrdila koliko brzo možemo da pružimo pomoć tamo gde je najpotrebnija".