12.09.2023.

18:47

Foto: Reuters/shutterstock

Planeta

Evropa na nogama! Zelenski doživeo strašnu izdaju od najbližih saveznika, ovakav nož u leđa Ukrajina ne pamti!

„Savet ministara poziva Evropsku komisiju da nakon 15. septembra 2023. produži zabranu uvoza iz Ukrajine četiri poljoprivredna proizvoda: pšenice, kukuruza, uljane repice i semena suncokreta", navodi se u saopštenju poljske Vlade, prenosi Ukrinform.

Poljska zahteva hitno sprovođenje rešenja koja će omogućiti stabilno i efikasno funkcionisanje lokalnih proizvođača u Poljskoj i Evropskoj uniji.

"Ukoliko Evropska komisija ne produži zabranu uvoza žitarica iz Ukrajine posle 15. septembra, Poljska će uvesti takvu zabranu na nacionalnom nivou“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da će zabrana ostati na snazi "dok se ne regulišu poljoprivredni odnosi između Poljske i Ukrajine", kao i da poljska vlada ne želi da ukrajinsko žito destabilizuje domaće poljoprivredno tržište.

„Pomažemo našem susedu, ali moramo da zaštitimo poljske poljoprivrednike“, saopštila je poljska Vlada.

Ukrajina traži arbitražu

Ukrajina će se zatražiti arbitražu Svetske trgovinske organizacije (STO) zbog odluke Poljske  da produži zabranu uvoza žitarica, najavio je ukrajinski premijer Denis Šmihal. 

On je naglasio da uprkos ratu i ruskoj blokadi luka, Ukrajina poštuje svoje obaveze prema Sporazumu o pridruživanju sa EU i prava STO.

- Nemamo nameru da naudimo poljskim poljoprivrednicima. Veoma cenimo podršku poljskog naroda i poljskih porodica. Ali u slučaju kršenja zakona o trgovini u interesu političkog populizma pre izbora, Ukrajina će biti prinuđena da se obrati arbitraži STO kako bi dobila nadoknadu za kršenje Opšteg sporazuma o carinama i trgovini (GATT) - napisao je Šmihal na platformi X (Tviter).

Poljska i još četiri zemlje EU, uključujući Mađarsku, uvele su u maju zabranu uvoza ukrajinskog žita. U početku je to bila inicijativa na nivou pojedinih država, ali je kasnije odobrena od strane Evropske komisije.