14.09.2023.

12:23

Foto: Printskrin video

Planeta

Ukrajinski tenkovi će se raspadati kao igračke! Rusi šalju "Vrapca" na front: Probija oklop debljine do 20 cm

On je rekao da je dron uspešno testiran u zoni specijalne vojne operacije.

Prema rečima Bratenkova, ovi dronovi će u bliskoj budućnosti biti angažovani u borbi, što će obezbediti veću efikasnost zbog manje mase i povećane efikasnosti.

- Ona je sposobna da probije oklop do 200 mm (debljine). Kao rezultat toga, po svojim svojstvima, bespilotna letelica Vorobej se ispostavlja kao mini-Lancet - naveo je on.

"Mnogo je jeftiniji od Lanceta"

„Prva serija bespilotnih letelica i naoružanja već je predata na korišćenje u zoni specijalnih vojnih operacija“, nastavio je on. Dron ima maksimalni domet leta do 5 kilometara. On je kao glavne prednosti novog ruskog oružja predstavio nisku cenu i masu.

"Ispostavilo se da Vorobej ima prilično 'ugriz', jer može da probije oklopnu opremu. Njegova cena je mnogo niža od cene Lanseta, oko 150.000 rubalja. Dron je mali i dugačak oko 25 centimetara. Lancet ne može biti peške dovučene na liniju fronta, dok se oko 10 dronova Vorobej može nositi bez posebnog napora i na taj način je efikasnost mnogo veća“, naglasio je Bratenkov.

Inženjerska kompanija Spektr, sa sedištem u Novosibirsku, razvija i proizvodi bespilotne letelice. Kako je ranije najavljeno, kompanija je obezbedila svoj kopneni dron Jozik (Jež), koji će se koristiti u izviđačke svrhe u specijalnoj vojnoj operaciji.