14.09.2023.

17:48

Foto: EPA/Printscreen Twitter

Planeta

(VIDEO) Šok u Rusiji! Ukrajinci razorili ponos ruske vojske, supermoderno oružje otišlo u paramparčad!

Informaciju je prenela Ukrajinska pravda pozivajući se na svoje izvore u Službi bezbednosti Ukrajine (SBU). Izvor UP-a kaže da je cilj napadnut dronovima i raketama Neptun.

Prvo su dronovi SBU pogodili "oči" sistema: njegove radare i antene. Nakon onesposobljavanja radarskih stanica, jedinice mornarice pogodile su lansirni sistem S400 Trijumf, koristeći dve krstareće rakete Neptun.

Kao što je lider SBU-a Vasil Malijuk rekao u brojnim prilikama, eksplozije sada progone i nastaviće da progone Ruse.

Ujutro 14. septembra odjeknule su eksplozije u Jevpatoriji na Krimu, a rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je došlo do napada bespilotnim letelicama na Krim i pokušaju napada na patrolni brod Crnomorske flote Sergej Kotov sa bespilotnim površinskim plovilima (USV).

Neptun je protivbrodska raketa ukrajinske proizvodnje bazirana na sovjetskoj raketi Kh-305, ali sa unapređenim dometom i elektronikom. Sistem je namenjen za uništavanje ratnih i transportnih brodova do 5.000 tona.

Razvoj sistema Neptun je najavljen 2013. godine, a prvi primerci su testirani 2016. godine. U upotrebi ukrajinske mornarice se nalazi od marta 2021. godine. Sama raketa je teška oko 870 kilograma sa bojevom glavom od 150 kilograma, a ima domet od 280 kilometara.