16.09.2023.

21:40

Foto: Tanjug/AP

Planeta

Rusi: Nismo isterani! Poljska zabranila automobile sa ruskim registracijama! Eksplozije u Harkovu!

Rusija: Nisu nas Ukrajinci oterali iz Andrijevke

Ukrajina je bezuspešno pokušala da protera ruske trupe iz sela Andrijivka, tvrde Rusi. Andrijivka je selo u Donjeckoj oblasti, južno od Bahmuta. Podsetimo, Ukrajinci su saopštili da se nastavljaju borbe u Andrijivci i obližnjoj Kliščivki.

Poljska zabranjuje ulazak automobila ruskih registracija

Poljska će zabraniti ulazak putničkih automobila registrovanih u Rusiji. Ministar unutrašnjih poslova Mariuš Kaminski rekao je da je ovaj potez još jedna sankcija Rusiji. Ruska država predstavlja pretnju međunarodnoj bezbednosti, dodao je Kaminski. Kamionima sa ruskim registracijama već je zabranjen ulazak u Poljsku.

Eksplozije u Harkovu

U Harkovu su se jutros čule eksplozije. Prema ukrajinskim vlastima, Rusi su ispalili najmanje četiri projektila.

Nacionalizovama imovina na Krimu

Na Krimu je prodato i naknadno nacionalizovano prvih osam nekretnina koje su pripadale licima i organizacijama povezanim sa kijevskim vlastima.

Ukrajina uskoro dobija prve "abramse"

SAD će Ukrajini sredinom septembra isporučiti prve tenkove "abrams", a prva pošiljka bi trebalo da broji deset vozila, s tim što se očekuje da će broj dobijenih tenkova ipak biti veći, rekao je sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine Aleksej Danilov.

Informer

Rusi uništili dva drona

Sistemi ruske protivvazdušne odbrane uništili su dva ukrajinska drona na nebu iznad Kaluške i Tverske oblasti, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Rusije.
"Dana 16. septembra, tokom noći, zaustavljen je pokušaj kijevskog režima da izvrši teroristički napad sa dve bespilotne letelice na objekte na teritoriji Ruske Federacije. Ukrajinske bespilotne letelice uništene su dežurnim PVO sistemima preko teritorije Kaluške i Tverske oblasti“, saopšteno je.
Mete ukrajinskih napada bespilotnih letelica uglavnom su pogranični ruski regioni odnosno Brjanska, Belgorodska i Kurska ostrva, kao i Krim, piše RIA Novosti.
 

"Solncepeki" uništili ukrajinski uporišta

Ruski teški bacački sistemi "Solncepek" pogodili su dva uporišta 79. vazdušno-jurišne brigade Oružanih snaga Ukrajine kod Novomihajlovke u Pokrovskom rejonu DNR, izjavio je za RIA Novosti šef pres-centra grupe "Jug" Georgij Minesašvili.

- Posade teškog bacača plamena "Solncepek" zapalile su vatru na dva uporišta jedinice 79. desantno-jurišne brigade u rejonu Novomihajlovke - rekao je on.

Pored toga, ruski dronovi kamikaze su u protekla 24 sata uništili osmatračnicu, borbeno oklopno vozilo i mitraljesku posadu neprijatelja u Razdolovki i Avdejevki .

U protekla 24 časa artiljerija grupe "Jug" uništila je u DPR devet ukrajinskih vojnih vozila, među kojima i jedno borbeno vozilo pešadije Bredli. Artiljerci su pogodili i terensko skladište municije u Veselom i privremeno mesto razmeštaja jedinice 59. motorizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine u Pervomajskom.

"Tokom kontrabaterijske borbe na ovom delu fronta, neprijatelj je izgubio tri haubice M777 američke proizvodnje, kao i četiri minobacača kalibra 120 mm", izvestio je Minesašvili.