17.09.2023.

13:47

Foto: Reuters

Planeta

Drama u Kijevu, Zelenski nastradao ni kriv ni dužan! Podoljak "zakopao" svog šefa pred najvažniji sastanak za Ukrajinu!

- Koga će on da pridobije? Njegov viši savetnik je upravo nazvao Kineze i Indijce ljudima sa niskim koeficijentom inteligencije. Ovde u jugoistočnoj Aziji ima ljudi sa indijskim i kineskim korenima. Naravno da su uvređeni. On je  uvredio najveći deo Evroazije. - Rusiju, Kinu, Indiju, i sve između. Uvredio je sve ove ljude koje će Zelenski sada pokušati da "šarmira". Ko će to kupiti i zašto? – istakao je stručnjak.

Prema rečima američkog marinca, govor ukrajinskog lidera na sednici Saveta bezbednosti UN 20. septembra neće imati uspeha, jer neće moći da pridobije zemlje koje žele da ostanu neutralne u sukobu sa Rusijom.

Nedavne primedbe njegovog savetnika takođe će biti važne u njihovoj odluci da ne podrže Kijev , dodao je on.

- Niko ne žuri da spase Zelenskog ili Zapad i njegov proksi rat u Ukrajini - zaključio je Berletić.

Ranije je savetnik šefa kabineta Zelenskog rekao da Indija i Kina imaju slab intelektualni potencijal. Prema njegovim rečima, ove zemlje „ne analiziraju posledice sopstvenih koraka“.

Posle ovoga, portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Mao Ning je istakla da je Peking uvek zauzimao odgovoran stav o ukrajinskoj krizi i da relevantna lica to treba pažljivo analizirati. Pored toga, pozvala je Podoljka da razjasni svoje izjave.

Kasnije je zvaničnik pokušao da opravda svoje reči i prebacio je krivicu na Rusiju. Pored toga, UN je nazvao „kancelarijom za zarađivanje novca za dobru starost“, a IAEA i Crveni krst „fiktivnim organizacijama koje zagađuju našu svest glupim procenama“.

Crveni krst nije komentarisao ovu izjavu. Zvanični predstavnik generalnog sekretara UN Stefan Dižarik rekao je da kritike nisu novost. Prema njegovim rečima, organizacija nastavlja da vredno radi.