18.09.2023.

01:00

Foto: Reuters/Google Earth

Planeta

Rusija upozorila NATO, ne igrajte se na Arktiku!

Specijalni izaslanik Ministarstva spoljnih poslova Nikolaj Korčunov konstatovao je povećanu vojnopolitičku napetost na Arktiku zbog nekonstruktivne politike SAD i njihovih saveznika, posebno u kontekstu ruske specijalne operacije u Ukrajini.

- Kurs ka jačanju vojnog potencijala NATO u ovom regionu, uključujući i kroz ulazak Finske u Alijansu i planirano uključivanje Švedske u nju, ukazuje na to da su u NATO prevagnuli vojni scenariji za osiguranje sopstvene bezbednost u severnim geografskim širinama na štetu bezbednosti drugih zemalja - rekao je on.

Prema njegovim rečima, Moskva će sa svoje strane nastaviti da promoviše međusobno poverenje na Arktiku u interesu osiguranja stabilnosti, konstruktivne saradnje i dijaloga, ali i odgovoriti na ove izazove i pretnje skupom neophodnih mera, uključujući i preventivne, koje proizilaze iz zadataka koje je Vladimir Putin uneo u Koncept spoljne politike, kao i Strategije razvoja ruske arktičke zone.

Finska i Švedska su, u kontekstu događaja u Ukrajini u maju 2022. godine, podnele zahteve za ulazak u NATO. Finska je 4. aprila postala 31. članica Alijanse. Švedska aplikacija još uvek nije dobila konačno odobrenje Mađarske i Turske.