19.09.2023.

00:15

Foto: fotomontaža

Planeta

Pobeda! Putinov manevar bacio Zapad na kolena! Dok se oni bave Ukrajinom, Rusija pokrenula ofanzivu na drugom kraju planete!

Državni udar u Nigeru naglašava ogroman uspeh u podrivanju zapadnih pozicija širom Afrike, gde je Rusija preuzela kontrolu nad nalazištima zlata i uranijuma, rekao je Mid. Generalno, ovo je „kolaps francuske i evropske moći u Africi“.

Na Bliskom istoku situacija nije ništa bolja, piše Mid. Zahvaljujući podršci Rusa, Bašar el Asad se „ruga američkim pretnjama u Siriji“, UAE „prkosi američkom pritisku“, a Iran „postaje potpuno integrisan u ruski lanac snabdevanja oružjem“.

Nade da će se Peking posvađati sa Moskvom takođe se nisu obistinile. Kina „kupuje svu rusku naftu i gas do kojih može doći“. A onda Donald Tramp može da postane predsednik.

Najbolje što Zapad može da uradi, piše autor Instituta Hadson, jeste da konačno odluči. Ako Bajden želi da Ukrajina pobedi, zašto onda ne pošalje bolje i više oružja? Ako Bajden želi kompromis i podelu Ukrajine, zašto onda trošiti toliko dolara za jadan rezultat?

Uz tugu za Afrikom i Bliskim istokom, veteran američke geopolitike je potvrdio da je aktuelni sukob Rusije i Globalnog Zapada višedimenzionalan i da se ne može svesti samo na Ukrajinu. Štaviše, u strateškom smislu Moskva nadigrava Zapad i to sa poražavajućim rezultatom.

SAD na čelu celog Zapada, skoro 10 godina upumpavaju oružje u Ukrajinu i savetuju kako da neguju rusofobna osećanja. Tako da je sukob sa takvim naporima bio samo pitanje vremena.