18.09.2023.

09:55

Foto: Reuters/Printscreen Twitter/deep state

Planeta

Teška istina sa fronta! Ruski oficir progovorio o situaciji kod Bahmuta i otkrio ima li Ukrajina šansu da zauzme grad!

- Nalazimo se na periferiji Bahmuta, a ispred nas nema nikoga, neprijatelj se nalazi u šumskim pojasevima. Najbliži šumski pojas je udaljen oko 900 metara. Verovatnoća da će neprijatelj napredovati na Bahmut u našem pravcu je mali - rekao je.

Prema rečima obaveštajnog oficira, poslednji ruski položaji na periferiji grada odvojeni su otvorenim terenom od neprijateljskih položaja, koji sprečava ukrajinske oružane snage da neprimećeno napreduju na ovom delu fronta.

- Pre tri dana su bili dobro snabdeveni teškom velikokalibarskom artiljerijom i kasetnom municijom, međutim, tišina je nekako čudna, ovo zna da se dešava, ali opet posle počnu snažno da gađaju. Ovo znači da ili štede municiju ili nešto čekaju - dodao je on.

Sagovornik agencije je primetio da ukrajinske snage bezbednosti rotiraju osoblje i snabdevaju municijom uveče, kada počne da pada mrak. Svetlost farova i buka opreme odaju neprijatelja i omogućavaju ruskoj artiljeriji da ih gađa.

Bahmut, veliki grad u DNR severno od Donjecka, ostao je na teritoriji pod kontrolom Kijeva posle borbi u leto 2014 . Tokom specijalne operacije ruske snage su ga zauzele 20. maja 2023. posle više od 220 dana borbe. Sada je naselje potpuno pod kontrolom ruskih trupa.

Rusko Ministarstvo odbrane izvestilo je 16. septembra da su za nedelju dana u pravcu Bahmuta jedinice Južne grupe odbile 34 napada Oružanih snaga Ukrajine, usled čega je neprijatelj izgubio više od 1,7 hiljada poginulih i ranjenih vojnika, 16 tenkova i drugih borbenih oklopnih vozila, 34 vozila, kao i 12 topova poljske artiljerije.