18.09.2023.

12:24

Foto: Shuterstock/Tanjug/AP/Reuters

Planeta

Čoveče, kako misliš da ti ovo prođe?! Bajden Kini i Rusiji sprema neviđen haos! "Pozvaće Nemačku, Japan..."

Lider Amerike će u svom govoru na 78. zasedanju Generalne skupštine UN, u utorak, 19. septembra, zatražiti od 193 članice da se pridruže željama Vašingtona.

- Vreme je da pogledamo arhitekturu Saveta bezbednosti. Mislimo da ona mora da bude inkluzivnija i sveobuhvatnija - izjavio je koordinator za strateške komunikacije u Savetu za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi za "Dejli telegraf".

Britanski list piše da se Bajden zalaže za pet ili šest novih stalnih članica, uključujući Indiju, Brazil, Nemačku i Japan. Brazil i Južna Afrika su pominjani kao mogući članovi koji bi predstavljali Latinsku Ameriku i Afriku. Nije precizirano da li bi imali pravo veta.

Trenutno Savet bezbednosti UN ima pet stalnih članica: Rusiju, Veliku Britaniju, Kinu, SAD i Francusku i svaka ima pravo veta. Deset članica Saveta, izabranih po geografskoj osnovi, imaju status nestalnih članova.

Bajden je i na prošlogodišnjem, 77. zasedanju Generalne skupštine UN izneo stav Vašingtona za povećanje broja stalnih i nestalnih predstavnika u Savetu bezbednosti UN, uključujući i na račun zemalja Afrike i Latinske Amerike.

Ovi napori dolaze usled nemogućnosti da se postignu neki za Zapad ključni sporazumi, kao npr. donošenje rezolucije o strožim sankcijama Severnoj Koreji, čemu su se protivile Kina i Rusija.

Reforma Saveta bezbednosti zahtevala bi izmene i dopune Povelje UN, čemu bi takođe mogle da se protive Kina i Rusija.

Prema pisanju "Dejli telegrafa", SAD bi želele da vide Nemačku i Japan u reformisanom Savetu bezbednosti, a podržavaju i Indiju za stalnu članicu SB UN.

Indiju, kao i Brazil, i Rusija vidi kao potencijalne kandidate za stalno članstvo, uz obavezno prisustvo pojedinih afričkih država, što je ranije izjavio šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.