18.09.2023.

14:56

Foto: Reuters

Planeta

Kim Džong Un najavio novi radikalni zaokret! Putin zadovoljno trlja ruke nakon velike geopolitičke pobede!

Poseta Kim Džong Una Rusiji dovela je do "novog radikalnog zaokreta" u odnosima Moskve i Pjongajnga i učvrstila tradicionalne veze dobrih suseda, prenosi danas "Sputnjik internešenel".

Kako je preneo TASS, pozivajući se na državni radio "Glas Koreje", lider Severne Koreje poželeo je Rusiji procvat, a njenom narodu bogatstvo.

Ovogodišnja poseta "ostaće upamćena zauvek" kao nešto što je ojačalo veze dveju zemalja. Predsednik Severne Koreje zahvalan je na "posebnoj brizi i srdačnom gostoprimstvu" na svakom mestu na kojem se našao tokom višednevne posete Rusiji, navodi se u zvaničnom saopštenju.

Poseta Rusiji koja se odigrala ovog meseca bila je prva međunarodna poseta Kim Džong Una od 2019. godine.

Municija za hranu?

Kim Džong Un je u Rusiju stigao u utorak, 12. septembra, u oklopnom vozu. Mesto susreta najpre nije bilo poznato, ali su se onda dvojica predsednika pojavila na kosmodromu.

Poznavaoci prilika tvrde da sastav severnokorejske delegacije govori da je isporuka oružja tema. Iz Pjongjanga su doputovali visoki predstavnici armije i namenske industrije, recimo direktor industrije municije Jo Čun Rjong.

Analitičari smatraju da Severna Koreja može Rusiji staviti na raspolaganje artiljerijsku municiju i protivtenkovske rakete.

Zauzvrat bi Severna Koreja, najizolovanija država na svetu, mogla da računa na modernu rusku tehnologiju za satelite i nuklearne podmornice. Spekuliše se da bi Rusija mogla da šalje i hranu u tu dalekoistočnu zemlju.