18.09.2023.

15:41

Foto: Tanjug/AP

Planeta

Gotovo je, Zapad u nokdaunu! Putin proglasio veliku pobedu, reči ruskog lidera odjekuju planetom!

- Izdržali smo do sada neviđeni spoljni pritisak i ograničenja nekih vladajućih elita iz takozvanog zapadnog bloka, iz pojedinih zemlja koje nazivamo neprijateljskim - istakao je predsednik.

Ekonomska situacija u Rusiji je po mnogim, ključnim pokazateljima značajno bolja od prognozirane, dodao je Putin.

- BDP Rusije se vratio na nivo iz 2021. godine. Sada je važno da formiramo uslove za dalji stabilan i dugoročan rast i razvoj - precizirao je i predvideo rast BDP-a od 2,5 do 2,8 posto.

Uz dobru dinamiku, potražnja se povećava, naveo je predsednik i dodaje da je industrija u stalnom porastu, prvenstveno zahvaljujući proizvodnim industrijama.

Prihodi koji se ne odnose na naftu i gas znatno su veći od prošlogodišnjih.

- Prihodi budžeta od nafte i gasa u periodu od jula do avgusta su se oporavili i približno su na prošlogodišnji nivo, a uzimajući u obzir situaciju na svetskim tržištima nastavlja se aktivan rast - dodao je predsednik Rusije.

Jedan od glavnih problema u ekonomiji je rast inflacije, naveo je Putin.

- Glavni faktor tome je jasan, a to je slabljenje rublje. Potrebno je da jasno razumemo razloge i blagovremeno, bez odlaganja, donesemo odgovarajuće odluke. Uveren sam da će vlada i Centralna banka raditi profesionalno i usklađeno. Novi federalni budžet treba da bude dobro razmotren i definisan na osnovu državnih prioriteta, interesa i tekućih planova po svim ključnim pravcima - precizirao je Putin.

Predsednik je istakao da pre svega građanima treba garantovati da će država ispuniti sve obaveze koje ima prema njima.