18.09.2023.

23:12

Foto: Tanjug/AP

Planeta

(FOTO) Šokantan ishod istrage smrti britanskog plaćenika u Ukrajini: Telo Čedvika pronađeno u bari s rukama vezanim na leđima!

Džordan Čedvik (31) pronađen je mrtav u bari sa otpadnim vodama sa rukama vezanim na leđima u junu. Nekadašnji pripadnik britanske vojske prethodno se pridružio malo poznatoj jedinici 50/50 koja se navodno nalazila pod direktnom komandom vojne obaveštajne službe (GUR), piše The Sun, a prenosi Kurir.

Njegovi ratni drugovi imenovali su drugog britanskog borca kao glavnog osumnjičenog. Tvrde da je telo Čedvika, koji je inače iz Barnlija, pronađeno u vodi, ali da voda u njegovim plućima nije ista kao u Кramatorsku gde je pronađen, a koji se nalazi nekih tridesetak kilometara od linije fronta u Bahmutu.

Telo nastradalog plaćenika predato je porodici 7. avgusta, a istraga bi trebalo da bude sledeće godine. Slučaj istražuje ukrajinski Državni istražni biro koji ima nadležnost za ratne zločine.

Ukrajinska policija je nakon tela Čedvika pronašla i telo drugog britanskog plaćenika za koje se veruje da je Danijel Burk (36). Nekadašnji padobranac iz Mančestera nestao je prošlog meseca. Veruje se da je streljan i sahranjen u plitkom grobu izvan Zaporožja.

Poslednji put je viđen u društvu australijsko-libanskog plaćenika koga su policajci naveli kao osumnjičenog.

- Želimo da vidimo optuženog kako se suočava sa svojim danom na sudu - rekao je otac nastradalog plaćenika Kevin.

Smrt dvojice britanskih dobrovoljaca proširila je strah među ostalima koji su se okupili da pomognu Ukrajini u borbi protiv Rusije.