19.09.2023.

09:50

Foto: Shutterstock/EPA

Planeta

Uzbuna u Americi, planovi Pekinga digli Kongres na noge! Ako Kini ovo uspe, ništa više neće moći da je zaustavi!

Poslanica Rebeka Mišel Šeril predstavila je rezoluciju od tri tačke kojom bi se formalno dokumentovala strategija Pekinga u okviru kineske inicijative "Mejd in Čajna 2025", i apelovala na relevantne američke sektore da "evidentiraju" sopstvene sposobnosti proizvodnje kako bi bili svesniji svoje pozicije u odnosu na Kinu, piše "Foks njuz" nakon uvida u jednu stranicu rezolucije.

- Moramo brzo delovati kako bismo se suprotstavili eskalirajućoj ekonomskoj agresiji Komunističke partije Kine i pokušajima da dominiraju tehnologijom budućnosti, koja je toliko kritična za našu ekonomsku i nacionalnu bezbednost - rekla je Šeril za ovaj medij.

Kako se navodi, rezoluciju podržavaju i šef odbora Predstavničkog doma za Kinu, republikanac Majkl Galager i potpredsednica ovog odbora, demokrata Radža Krišnamurti. 

Kineski plan fokusira se na 10 ključnih oblasti, uključujući vazduhoplovnu opremu, nove informacione tehnologije, medicinske uređaje i poljoprivrednu opremu, piše "Foks njuz", pozivajući se na podatke Instituta za bezbednosnu i razvojnu politiku.

Ovaj plan je podstakao istragu Trampove administracije 2018. godine, a administracija je optužila Kinu da, između ostalog, koristi "netransparentna pravila, zahteve za licenciranje, diskriminatorne prakse, selektivnu regulativu i druge barijere kako bi podržala kineske firme nauštrb strane konkurencije."