20.09.2023.

11:26

Foto: Reuters

Planeta

Totalna kapitulacija Jermena! Narod masovno beži iz Karabaha, vojska se predaje i baca oružje!

Posredovanjem komande ruskog mirovnog kontingenta stacioniranog na prostoru Nagorno-Karabaha, postignut je dogovor o potpunom prekidu ratnih dejstava od 13 časova 20. septembra 2023. godine.

Postignut dogovor se odnosi na povlačenje preostalih jedinica i vojnog osoblja jermenske vojske iz zone odgovornosti ruskog mirovnog kontingenta, kao i raspuštanja i potpunog razoružanja oružanih formacija Vojske Arcaha, koje uključuje i povlačenje teške tehnike i naoružanja sa teritorije Nagorno-Karabaha u cilju njenog što bržeg prevođenja u neborbeno stanje.

Lokalni izvori saopštavaju da se nakon saopštenja vlasti  nepriznateRepublike Arcah o prihvatanju svih uslova koje je zahtevala azerbejdžanska strana, u svim većim mestima obrazuju kolone izbeglica koje masovno napuštaju svoja ognjišta.

Pitanja koja je pokrenula azerbejdžanska strana o reintegraciji, obezbeđivanju prava i bezbednosti Jermena iz Nagorno-Karabaha, kao i pitanja obezbeđivanja sredstava za život stanovništva Nagorno-Karabaha u okviru Ustava Azerbejdžana, prema postignutog sporazuma, biće razmotreno na sastanku između predstavnika lokalnog jermenskog stanovništva i predstavnika centralnih vlasti Republike Azerbejdžan, koji će se održati u gradu Jevlah 21. septembra 2023. godine i tokom narednih sastanaka.