20.09.2023.

18:33

Foto: Profimedia

Planeta

Hiljade Jermena na aerodromu u Karabahu: Separatisti apeluju da narod ne deluje samoinicijativno

Separatisti koji vladaju samoproglašenom "Republikom Artsak" pozvali su oko 120.000 stanovnika da ne žure na prestonički aerodrom, koji zovu Stepanakert.

Separatisti: Pozivamo stanovništvo da ne ide na aerodrom samoinicijativno

„Još jednom pozivamo stanovništvo Stepanakerta da ne paniči i da ne ide samoinicijativno na aerodrom radi evakuacije“, poručili su separatisti.

Na aerodromu su hiljade ljudi, neki sa malom decom, pokazuju fotografije iz Nagorno-Karabaha. Separatistički lideri su više puta optuživali Azerbejdžan da želi da etnički očisti Nagorno-Karabah. Baku odbacuje takve optužbe i kaže da će štititi prava etničkih Jermena u toj oblasti prema sopstvenom ustavu.

Optužbe između Jermena i Azerbejdžanaca

Jermeni, koji su hrišćani, tvrde da imaju dugu istorijsku dominaciju u ovoj oblasti, koja datira nekoliko vekova pre nove ere. Azerbejdžan, čiji su stanovnici uglavnom muslimani, vezuje svoj istorijski identitet za tu teritoriju i optužuje Jermene da su devedesetih godina prošlog veka proterali azerbejdžansko stanovništvo koje je živelo u blizini.

Baku želi da ima punu kontrolu nad regionom, koji je međunarodno priznat kao deo Azerbejdžana. Prema sporazumu o prekidu vatre, predstavnici Jermena u Karabahu trebalo bi u četvrtak da održe sastanak sa vlastima Azerbejdžana.

Rusija je objavila da njene mirovne snage rade svoj deo posla. Moskva je saopštila da se u baznom kampu mirovnih snaga nalazi 2.261 osoba, uključujući 1.049 dece.