20.09.2023.

23:15

Foto: Tanjug

Planeta

Zelenski u Savetu bezbednosti UN predstavio dva uslova za konačni mir

Ukrajinski lider je zapravo podsetio na ukrajinsku formulu mira predloženu prošle godine kao osnovu za pravedan kraj sveopšteg rata Rusije protiv Ukrajine.

Reč je o dva uslova čije ispunjenje garantuje oslobođenje ukrajinske teritorije od okupatora, prenosi Ukrajinska pravda. Prvi je potpuno povlačenje svih ruskih snaga i plaćenika sa suverene teritorije Ukrajine unutar granica iz 1991. godine, uključujući Crnomorske flote Rusije.

Predložio je i reformu organizacije

Drugi je potpuno vraćanje Ukrajini efektivne kontrole nad celokupnom državnom granicom i ekskluzivnom ekonomskom zonom u Crnom i Azovskom moru i Kerčkom moreuzu. „U stvari, samo ispunjenje ove dve tačke će rezultirati fer, pouzdanim i potpunim prekidom neprijateljstava“, najavio je on.

U svom govoru u Savetu bezbednosti UN, Zelenski je izneo i predloge za reformu organizacije, pre svega kako bi se sprečile situacije u kojima stalne članice Saveta bezbednosti mogu da blokiraju bilo kakve odluke. Inače, Zelenski je u svom jučerašnjem govoru pred Generalnom skupštinom UN pozvao na nuklearno razoružanje Rusije.