21.09.2023.

12:40

Foto: EPA/Shutterstock

Planeta

Uzbuna! Dolaze nove nuklearne sile?! Reči saudijskog princa zatresle planetu! "Ako to urade..."

- Ako Iran dobije nuklearno oružje, mi ga moramo nabaviti - rekao je saudijski princ za Foks Njuz u jučerašnjem intervjuu. Iran s druge strane, negira da želi nuklearno oružje.

Veze između Rijada i Teherana su poboljšane nakon sporazuma u ​​martu, uz posredovanje Kine, o ponovnom uspostavljanju diplomatskih odnosa između dve zemlje nakon sedam godina bez formalnih veza.

Bin Salman je rekao da je Iran ozbiljan u pogledu napora za pomirenje sa Saudijskom Arabijom.

Razgovarajući o naporima za normalizaciju odnosa između Saudijske Arabije i Izraela, princ je izrazio optimizam u pogledu napretka koji je postignut, rekavši: "Svaki dan smo sve bliži".

On je negirao da su pregovori sa Izraelom uz posredovanje SAD prekinuti.

Palestinsko pitanje

Govoreći o značaju palestinskog pitanja u kontekstu normalizacije odnosa sa Izraelom, on je rekao: "Palestinsko pitanje je za nas veoma važno. Taj deo moramo da rešimo".

- Moramo da vidimo u kom pravcu ide to pitanje. Nadamo se da ćemo olakšati život Palestincima, da dobijemo Izrael kao igrača na Bliskom istoku - dodao je on.

Bajdenova administracija aktivno radi na diplomatskoj normalizaciji odnosa između Saudijske Arabije i Izraela.

Žele da postignu nešto slično tzv. Abrahamov sporazumu – Serija sporazuma o normalizaciji koje su posredovale SAD 2020. između Izraela i četiri arapske države tokom Trampove administracije.

Pre nego što pristane na bilo kakav dogovor, Saudijska Arabija zahteva uspostavljanje nezavisne palestinske države i druge ustupke Izraela Palestincima.

Pored toga, objavljeno je da Saudijska Arabija traži veće bezbednosne garancije od SAD, kao i pomoć u razvoju svog civilnog nuklearnog programa.