21.09.2023.

21:02

Foto: Profimedia

Planeta

Gori Bugarska, narod se digao na noge! Traži se proterivanje NATO i okretanje Rusiji

Stotine pro-putinovskih demonstranata koji su se protivili podršci Bugarske Ukrajini u njenom ratu protiv Rusije okupili su se ispred zgrade parlamenta mašući bugarskim i ruskim zastavama, zviždajući i pozivajući na prevremene izbore u zemlji koja je u poslednje dve godine imala pet.

„Slanje oružja Ukrajini podstiče rat, Bugari ne žele da učestvuju u ratu“

Mnogi su uzvikivali „podnesite ostavku“, a interventna policija je štitila zgrade vlade, uključujući ministarstvo odbrane, na koje su neki demonstranti gađali jaja. Bugarska, koja šalje oružje Ukrajini, ukinula je prošle nedelje zabranu na uvoz ukrajinskog žita.

Bugari ne žele da učestvuju u ratu između Rusije i Ukrajine, mi želimo da budemo neutralna zemlja“, rekla je Neli Tjulekova (60). Ona je dodala da su Bugari protiv slanja oružja Ukrajini jer to „podstiče rat“.

Neki demonstranti nosili su transparente na kojima je pisalo "Američke baze napolje! Bugarska je zona mira", misleći na otvaranje nove vojne baze NATO-a u zemlji.

Poslednje uputstvo gospodara Bugarske SAD je da Bugarska izgradi novu vojnu bazu“, rekao je Kostadin Kostadinov, lider Obnove. "NATO napolje!" dodao je on.

Demonstranti su se sukobili sa policijom

Demonstranti su miting završili ispred spomenika Sovjetskoj armiji sukobivši se sa policajcima koji su ih iz bezbednosnih razloga pokušali da spreče da mu priđu jer je pod skelama pošto je vlada odlučila da ukloni spomenik.

Bugarska je u četvrtak proterala jednog ruskog i dvoje beloruskih državljana i zabranila im ulazak u zemlju narednih pet godina po nalogu Državne agencije za nacionalnu bezbednost, javljaju lokalni mediji.