22.09.2023.

09:47

Foto: Printscreen Rybar/Reuters

Planeta

Zalužnog bacaju u ambis, sprema se brutalni obračun! Zelenski mu ovo neće oprostiti!

Kako saznaju novinari, istraga o slučaju, koji se u užim političkim krugovima naziva "slučaj Zalužni", traje godinu i po dana, a glavnokomandujući je već pozvan na razgovor sa istražiteljima ( iako za to nema zvanične potvrde).

Takođe se pojašnjava da bi uskoro mogle da budu podignute prve optužbe u ovom slučaju. Kako prenosi BBC, trenutno su u toku ispitivanja, uključujući predstavnike vojne komande i civilne vlasti.

- Znamo da postoji takav slučaj, vojska je umešana. Moramo da saznamo zašto mostovi nisu dignuti u vazduh. (...) Postoji povelja Oružanih snaga Ukrajine, vojska je morala da deluje po ovoj povelji. Nije predsednik taj koji bi trebalo da komanduje "dizanje mostova u vazduh", to treba da uradi vojska na osnovu situacije koja je bila na licu mesta. Istraga to mora da ispita - rekao je za BBC izvor iz kabineta predsednika Ukrajine.

Ranije je objavljeno da se u Ukrajini sprema sukob vojske i kancelarije predsednika zemlje Vladimira Zelenskog zbog neuspeha Kijeva na liniji fronta.

Zelenski optužio je glavnokomandujućeg oružanih snaga Zalužnog za neuspeh ofanzivne operacije Oružanih snaga Ukrajine, izjavio nedavnobivši analitičar CIA Lari Džonson na Jutjub kanalu Judging Freedom.

Mediji navode i da predsednikov tim smatra da je neophodno prekinuti i započeti pripreme za odbranu od ruske ofanzive kja će uslediti, dok Oružane snage Ukrajine smatraju da je neophodno nastaviti kontraofanzivu.