22.09.2023.

14:29

Foto: Printskrin Flightradar

Planeta

Šta je ovo američki avion uradio čim je krenuo napad na komandu Crnomorske flote?! Pojavila se šok mapa! (FOTO)

Takve letelice redovno se razmeštaju kod obala Krima, zajedno sa izviđačkim dronovima RK-4 Global Houk i avionima za rano upozorenje E-3A Sentri američkog ratnog vazduhoplovstva. Podsetimo, Rusija je nekoliko puta tvrdila da američka vojska ukrajinskim snagama obezbeđuje koordinate ciljeva, Ukrajinci ispaljuju rakete tek kada dobiju podatke od SAD.

O tome je početkom pisao i Vašington post, ukazujući na dublju i operativno aktivniju ulogu Pentagona u rusko-ukrajinskom sukobu. Ove informacije potvrdila su tri visoka ukrajinska zvaničnika i jedan američki, a praksa se sprovodi otkad su u Ukrajini u upotrebi američki raketni sistem visoke pokretljivosti "himars" i slično visokoprecizno vođeno oružje, poput višecevnih raketnih sistema M270, od kojih svaki ispaljuje raketu američke proizvodnje koja može da putuje do 80 kilometara.

Informer

Moskva tvrdi da ukrajinske snage gotovo nikada ne lansiraju napredno oružje bez konkretnih koordinata koje im daje američko vojno osoblje iz baza u drugim delovima Evrope, a taj "način rada" trebalo bi da Vašingtonu ulije poverenje u vezi s nastavkom slanja oružja većeg dometa kijevskim snagama.

Podsetimo, na nebu iznad Crnog mora poslednjih meseci primećen je rekordan broj špijunskih aviona iz zemalja NATO-a.

Severnoatlantska alijansa je, usred ukidanja inicijative za crnomorsko žito, odlučila da pojača izviđanje u crnomorskom regionu, naveli su krajem jula u saopštenju saveta NATO-Ukrajina.