22.09.2023.

20:55

Foto: Shutterstock/AP

Planeta

Stižu! Bajden promenio ploču: Kijev slatko trlja ruke, ovo će biti glavobolja za Ruse

Kijev već dugo traži od Bajdenove administracije vojne taktičke raketne sisteme (ATACMS) za napad i ometanje linija snabdevanja, vazdušnih baza i železničke mreže na teritoriji koju je okupirala Rusija.

Zelenski je juče posetio Vašington kako bi razgovarao sa Bajdenom. Tom prilikom SAD su najavile novi paket vojne pomoći Kijevu u iznosu od 325 miliona dolara.

Ali savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan rekao je na konferenciji za novinare u četvrtak da će SAD snabdevati Ukrajinu „važnim“ sistemima protivvazdušne odbrane, ali „za sada“ ne raketama dugog dometa ATACMS koje Kijev traži.

Pentagon nije odmah odgovorio na zahtev za komentar. Rojters je ranije javio da Bajdenova administracija razmatra da pošalje ATACMS, koji ima domet od 306 kilometara, u Ukrajinu. ATACMS sistemi su dizajnirani za napade daleko od prve linije fronta.

Bajden je u četvrtak uverio Zelenskog da će se snažna podrška SAD odbijanju ruskih agresora nastaviti uprkos protivljenju nekih republikanskih poslanika koji se protive slanju milijarde dolara pomoći.