23.09.2023.

10:00

Foto: EPA

Planeta

Najveći albanski lobista u SAD podneo ostavku! Menendez napadao Vučića, sada je isplivala strašna istina!

Lider većine u Senatu Čak Šumer saopštio je petak da je Robert Menendez odlučio da se povuče sa mesta predsednika komiteta "dok se stvar ne reši".

Menendez je odbio pozive kolega demokrata u svojoj matičnoj državi Nju Džersi da podnese ostavku na mesto senatora, navodi BBC.

Kancelarija američkog tužioca na Menhetnu tereti Menendeza i njegovu suprugu Nadin da su primali hiljade dolara mita u zamenu za korišćenje moći i uticaja kao senatora u korist biznismena iz Nju Džersija i činili usluge vladi Egipta, preneo je Rojters.

Informer

 

Tužioci su rekli da je mito uključivao gotovinu, zlato, uplate za hipoteku za kuću, nadoknadu za posao sa minimalnim zahtevima, luksuzno vozilo i druge stvari od vrednosti.

Robert Menendez i njegova supruga Nadin suočavaju se sa po tri tačke optužbe u vezi sa korupcijom i iznudom. Menendez je u Senatu od 2006, a bio je predsednik uticajnog komiteta američkog Senata za spoljne poslove.

On je takođe podneo ostavku 2015. godine, nakon što je optužen u Nju Džersiju da je primao mito od očnog lekara sa Floride, ali se to suđenje završilo 2017. godine, nakon što je ušlo u proceduralni zastoj, navodi BBC.

Tužioci traže da Menendezu bude oduzeta imovina, uključujući kuću u Nju Džersiju, "mercedes-benc" iz 2019. i oko 566.000 dolara u gotovini, zlatnim polugama i sredstvima sa bankovnog računa.

Informer

Poznat po izjavama protiv Vučića i ZSO

Menendez je u ovdašnjoj javnosti poznat po izjavama protiv formiranja Zajednice srpskih opština na Kosovu, favorizovanju Kosova i zalaganju za kažnjavanje Srbije, kao i po svojim opaskama na račun predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Predsednik Vučić izjavio je četvrtak u Njujorku da je senator Mendez, koji ga je optuživao da je imao veze sa kriminalnim klanovima, a koji je nedavno uhapšen zbog sumnje da je primao mito, "najveći albanski lobista u američkom kongresu" i istakao da "lopovi uvek od sebe polaze".

Iskompromitovani Menendez ima i simpatizere u Srbiji. Smenjeni ministar Rade Basta, koji je postao ljuti opozicionar nakon što je izgubio fotelju u Nemanjinoj 11, svojevremeno se hvalio susretom sa američkim senatorom iz Nju Džersija.

Podsetimo, Menendez je bio među potpisnicima pisma predsedavajućih spoljnopolitičkim odborima SAD, Ujedinjenog kraljevstva i EU, kao i američkih kongresmena, koje je potpisalo više od 50 parlamentaraca, među njima i Menendez, a u kojem su od svojih vlada zatraži "kritičniji odnos prema Srbiji", ističući da politika Beograda "neće funkcionisati za Balkan".