25.09.2023.

09:00

Foto: Reuters,Epa

Planeta

Vreme je da Rusi uzvrate! Šok predviđanje izraelskog eksperta zatreslo Zapad! Ukrajini je ostalo još malo vremena, a onda...

- Sada smo u poslednjoj fazi ukrajinske ofanzive, koja će se po svemu sudeći, završiti potpunim i konačnim neuspehom, jer ni na jednom području gde su pokušali da napreduju nisu stigli ni do prve linije utvrđenja ruske vojske. Bacivši u bitku poslednje rezerve, koje se svakodnevno iscrpljuju (samo broj žrtava kreće se od 500 do 1000 ljudi dnevno), ukrajinska vojska će konačno izgubiti sposobnost da preduzme bilo kakve aktivne akcije u roku od nekoliko nedelja, najviše tri. To se vidi u sve manjem broju napada, njihovom intenzitetu i upotrebi tehnologije - rekao je Kedmi.

On smatra da bi, prema svim zakonima ratovanja, u poslednjim fazama neprijateljske ofanzive i pre nego što se pristupi organizovanju odbrane a već postoje znaci, trebalo bi da se izvrši kontraofanziva ruske vojske.

- Prema svim standardima vojnog ratovanja, ukrajinska ofanziva se završava i na izmaku je. Ruska vojska, sa vojnog stanovišta, moraće da krene u ofanzivu u roku od tri nedelje. Vremenski uslovi u ovoj fazi ne igraju nikakvu ulogu, bar još mesec ili dva - rekao je Kedmi.

Istovremeno, on misli da će rusko rukovodstvo odlučiti da ne napada, na osnovu činjenice da će sama pretnja ofanzivom dovesti suprotnu stranu, odnosno Zapad u pregovore.