25.09.2023.

18:28

Foto: Reuters

Planeta

Pašinjanu ovo nije trebalo! Rusi uputili ozbiljno upozorenje Jermenima! "Pravite ogromnu grešku..."

Navodi se da jučerašnje obraćanje premijera Jermenije Nikola Pašinjana o nezavisnosti sadrži neprihvatljive napade na Moskvu i izaziva samo odbacivanje.

„Radi se o pokušaju da se skine odgovornost sa sebe za neuspehe u unutrašnjoj i spoljnoj politici, prebacujući krivicu na Moskvu“, ističe ruska strana.

Kako je precizirano, šef jermenske Vlade u suštini je priznao da je sve ovo vreme Jerevan svesno pripreman za zaokret od Moskve.

„Korake, osmišljene tako da Jermenija krene novim, zapadnim vektorom razvoja, neubedljivo pravdaju navodnim greškama Rusije i ODKB“, dodaje Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

Komentarišući situaciju sa protestima u Jermeniji, ruska strana demantuje navode da ih je navodno podsticala Moskva.

„Takav neodgovoran pristup Pašinjanovog tima izazvao je razumljivo nezadovoljstvo dela jermenskog društva, što se odrazilo u narodnim protestima. Naravno, tvrdnje da ih je podstrekivala Rusija nemaju veze sa realnošću“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je Rusija uvek bila verna svojim savezničkim obavezama, poštovala je jermensku državnost i nikada nije stavljala tu zemlju pred izbor: „s nama ili protiv nas“.

„Pašinjan je, umesto da ispoštuje sporazum lidera Rusije, Azerbejdžana i Jermenije iz novembra 2020. da odluku o statusu Nagorno Karabaha ostavi budućim generacijama, podlegao nagovorima Zapada“, konstatuje rusko Ministarstvo.

Ranije je portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio da će Rusija nastaviti da radi na poštovanju prava jermenskog stanovništva u Karabahu, te da Jermenija ostaje saveznik Rusije.