26.09.2023.

00:15

Foto: Reuters/RIA printscreen

Planeta

(VIDEO) Šojgu hitno zvao Putina, ovo dosad nije viđeno! Mreže gore zbog strašnog snimka iz Ukrajine, Rusi učinili nemoguće!

- Juče je ministar odbrane Sergej Šojgu dovoljno detaljno izvestio predsednika o herojskoj bici u selu Urožaino, koju su naši momci vodili zajedno sa svojim komandantom, komandirom voda Ivanom  Kalašnjikovim. Bitka je bila herojska, a Šojgu je Putinu ispričao sve detalje, šta se tamo dešavalo - rekao je portparol Kremlja.

On je podsetio da je Ivan Kalašnjikov nominovan za zvanje Heroja Rusije.

Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane, pet ruskih vojnika iz 37. odvojene gardijske motorizovane brigade odbilo je napad dvanaest vojnika Oružanih snaga Ukrajine i nateralo ih da pobegnu kod sela Urožajno u pravcu Južnodonjecka.

Kalašnjikov je preuzeo glavni žar bitke. Nalazeći se na vidiku neprijatelja, vodio je stalnu nišansku vatru, a još dva borca su dejstvovala sa boka iz zemunica. U borbi su ranjena dva ruska vojnika.

Oružane snage Ukrajine su 4. juna krenule u kontraofanzivu u pravcu Zaporožja, Južnodonjeck i Bahmuta, bacivši u borbu brigade naoružane zapadnom tehnikom. Vladimir Putin je rekao da su pokušaji napredovanja neprijateljskih trupa propali, ukrajinska vojska je zaustavljena i vraćena na prvobitne položaje.