26.09.2023.

17:09

Foto: Reuters

Planeta

NATO puca po šavovima! Erdogan ucenio Bajdena: Ili ispunite obećanje ili "ćao"!

Erdogan je, vraćajući se iz azerbejdžanske eksklave Nahičivan, rekao novinarima da su ministar spoljnih poslova Hakan Fidan i američki državni sekretar Entoni Blinken razgovarali o kandidaturi Švedske za članstvo u NATO-u prošle nedelje u Njujorku.

Prema Erdoganu, američka administracija uslovljava prodaju borbenih aviona F-16 Turskoj ratifikacijom Švedske kao kandidata za NATO. 

- Ako oni (SAD) ispune svoja obećanja, naš parlament će ispuniti svoje obećanje. Turski parlament će imati konačnu reč o članstvu Švedske u NATO-u - rekao je Erdogan.

Podsetimo, Turska računa da će joj Sjedinjene Države vratiti 1,4 milijardi dolara koje je Ankara uplatila za kupovinu američkih lovaca pete generacije F-35.

Tursko-američko sporenje oko isporuke lovaca F-35  počelo je nakon što je Ankara 2017. godine potpisala ugovor sa Moskvom za nabavku protivvazdušnih raketnih sistema S-400. Ta odluka turske strane izazvala je oštru negativnu reakciju svih zemalja članica NATO-a, naročito SAD.

Vašington je 2019. odlučio da isključi Tursku iz programa borbenih aviona pete generacije F-35.

U aprilu 2021. Sjedinjene Države su zvanično obavestile Ankaru o isključenju iz tog programa.

F-35 je višenamenski borbeni avion pete generacije dizajniran korišćenjem stelt-tehnologije zabog smanjivanja vidljivosti na protivničkim radarima.