30.09.2023.

00:15

Foto: Shutterstock

Planeta

Nema nam spasa?! Ovo će definitivno spaliti Zemlju! Stručnjaci saopštili katastrofalne prognoze, spremite se za najgore!

Svet je propustio priliku da stabilizuje klimatski sistem uz relativno malo napora, rekli su na otvaranju Kongresa o ekstremnom vremenu.

Zato se mogu očekivati ogromne promene koje više ne mogu da se spreče, navodi se u saopštenju kongresa koji se održava u Hamburgu.

- Moramo da se pomirimo s tim da će granica od 1,5 stepeni Celzijusa biti prekoračena. To znači da je Pariski okvirni sporazum u ovoj tački praktično propao - rekao je Johem Maroke, direktor Instituta za meteorologiju Maks Plank.

Cilj Pariskog sporazuma iz 2016. je spuštanje globalne prosečne temperature za 1,5 stepeni Celzijusa.

- To takođe znači da će zagrevanje moći da se održi ispod granice od dva stepena samo uz ogromne napore - kaže Maroke.

Trenutno je, rekao je, verovatnije da smo na putu ka tri stepena do kraja veka.

"Nikada ranije globalne temperature vazduha i vode nisu bile tako visoke kao ove godine. Nikada ranije toplotni rekordi i požari nisu dostigli takve nivoe kao 2023", navodi se u saopštenju Kongresa.

Pet do šest stepeni više temperature vode u Sredozemlju izazvale su dosad najveća isparavanja i onda padavine u Evropi i severnoj Africi.

- U haotičnom sistemu atmosfere, Nemačka samo slučajno nije doživela ekstremne periode vrućine i suše kakve smo videli u južnoj Evropi, a bilo je sasvim moguće. Svi mi još imamo pred očima užasne slike teških vremenskih nepogoda u Grčkoj, Bugarskoj, Turskoj i Libiji - rekao je Tobijas Fuhs iz Nemačke meteorološke službe.