30.09.2023.

07:05

Foto: Reuters

Planeta

Strašan udarac za Ukrajinu! Jedan potez SAD-a izazvao totalni haos, Rusi bolji scenario nisu mogli ni da zamisle!

Mili i ministar odbrane SAD Lojd Ostin predvodili su akciju okupljanja Zapada povodom podrške Ukrajini. Kako se dodaje, rat je i dalje daleko od kraja i Mili sada svom nasledniku, generalu vazduhoplovnih snaga Čarlsu Braunu, ostavlja niz izazova.

Dok ukrajinske snage pokušavaju da naprave prodor pre nego što nastupi zima, u Vašingtonu i Evropi se sve više čini da je Zapad umoran od borbe. 

Između ostalog, u SAD se republikanci protive slanju dodatne pomoći, Poljska je saopštila da obustavlja isporuku oružja Ukrajini, a i francuski zvaničnici su nedavno nagovestili da bi njihova država mogla da uradi isto.

Kako piše "Politiko", do smene straže u američkom Generalštabu dolazi u trenutku koji bi mogao da bude prekretnica u sukobu, a postavlja se pitanje kako će razlike u ličnosti načelnika — Mili, bučni hokejaš i Braun tihi taktičar — mogle da se odraze na dinamiku ratnih napora SAD. 

Ukrajinci su neretko kritikovali Pentagon i Milija da previše sporo odobravaju slanje oružja, a Braun im se dopada, dodaje američki portal. Ukrajinski zvaničnici su optimistični da će se Braun zalagati za slanje sofisticiranije opreme. Braun i njegov drugi komandant u vazduhoplovstvu, general Dejvid Olvin, bili su rani i dosledni zagovornici slanja naprednih dronova i lovaca F-16 u Ukrajinu, rekao je savetnik ukrajinske vlade koji je govorio pod uslovom anonimnosti.

Informer

 

- Mili je bio u zavidnijoj poziciji, budući da je imao puno opreme i veliku političku podršku, tako da mu je to olakšavalo posao. Braun, sa druge strane, ima manje stvari i manje podrške - ocenio je viši savetnik Centra za strateške i međunarodne studije Mark Kansijen.

Kada je Rusija pripojila Krim 2014. godine Braun je nadgledao strateško odvraćanje i nuklearnu integraciju vazduhoplovnih snaga SAD u bazi Ramštajn u Nemačkoj. Kao načelnik štaba vazduhoplovnih snaga podržavao je američke komandante u Evropi i povezao se sa kolegama na kontinentu. Takođe ima iskustva i kao pilot F-16, što Zapad smatra korisnim zbog najavljenog obučavanja i snabdevanja Ukrajinaca.

Braun i Ostin će i dalje morati da ispunjavaju listu želja Kijeva za oružje u trenutku kada politička podrška ratu u SAD i Evropi opada zbog predstojećih izbora, sve manjih zaliha i unutrašnjih političkih problema.

"Vojni izazov sa kojim se susreće general Braun je kako obezbediti obuku, obaveštajne podatke i vojnu pomoć i pokušati da promenite ravnotežu u korist Ukrajine, i da li je to uopšte moguće?" rekao je Set Džons, viši potpredsednik američkog Centra za strateške i međunarodne studije.