29.09.2023.

14:40

Foto: AP/Pixabay/Fotomontaža

Planeta

Ako je ovo tačno... EU otima od Mađarske da krpi Kijev?! Orban uhvatio Brisel u muvačini - gde je novac?!

- Možda je deo sredstava već u Ukrajini. Kada nema novca kako bi se Kijevu dale ranije obećane sume, a mi obećavamo da ćemo dati nove i postoji neko ko novac nije dobio, razumno je pretpostaviti da tih sredstava više nema. Mi to sa sigurnošću ne znamo, jer se Brisel ovim povodom ne izjašnjava jasno - rekao je Orban za radio Košut.

Prema njegovim rečima, Brisel mora da preda Mađarskoj "više od tri milijarde evra", jer je Budimpešta "platila sve što je trebalo platiti".

- Za budžet Mađarske to je veliki iznos - istakao je premijer.

Ranije je šef Orbanove administracije Gergej Gujaš izjavio da Ukrajina neće dobiti ni centa iz budžeta EU dok Mađarskoj ne bude isplaćen sav novac koji joj pripada iz evropskih fondova, jer je za izmenu budžeta EU potrebna jednoglasna podrška.

Ranije je šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen saopštila da je EK revidirala višegodišnji budžet EU za period od 2024. do 2027. godine i predložila je zemljama da se poveća za 66 milijardi evra - za pomoć Ukrajini, realizaciju programa za migracije i izbeglice i jačanje konkurentnosti unije. Mađarski premijer Viktor Orban rekao je da je taj predlog neozbiljan, pošto se ne zna gde je otišao novac koji je ranije dat Kijevu.