30.09.2023.

06:56

Foto: Shutterstock

Planeta

Brojke su šokantne! Putin objavio plan za 2024.godinu! Svet sluti šta se sprema!

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je da će u planu budžeta za sledeću godinu izdvojiti više sredstava za finansiranje rata u Ukrajini, uprkos tome što je jedan visoki zvaničnik Kremlja sugerisao da bi uskoro moglo da dođe do okončanja sukoba.

AFP je pre dva dana objavio dokument ruskog Ministarstva finasija u kom se navodi da će Rusija povećati vojni budžet za 68 odsto - sa 62.5 milijardi evra na čak 107 milijardi, što je 6 odsto domaćeg BDP. Tu brojku navodi i Blumberg.

Ova povećanja, dolaze nekoliko dana nakon što je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov sugerisao da bi Rusija mogla da prizna granice Ukrajine pod određenim uslovima.

Tokom konferencije za novinare u UN Lavrov je rekao kako je njegova zemlja spremna da prizna granice Ukrajine koje su dogovorene Deklaracijom o nezavisnosti ukoliko Kijev ostane neutralan i odustane od članstva u NATO.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i visoki zvaničnici iz Kijeva nisu imali komentara na ovakvu izjavu Lavrova.

Putin takođe nije komentarisao navode Lavrova o mogućem okončanju sukoba.

Informer

Šta kažu brojke?

Ukoliko uzmemo u obzir povećanje budžeta, čini se da Rusija planira da sledeće godine još više uloži u rat, piše Newsweek.

Povećanje od 68 odsto, koje piše u dokumentu Ministartsva finansija, podrazumeva oko 107 milijardi dolara. Ova suma iznosi šest odsto BDP-a Rusije.

AFP prenosi da će budžet Rusije za vojsku, grubo rečeno, biti tri puta veći od onog koji ta zemlja izdvaja za obrazovanje, zaštitu životne sredine i zdravstvenu zaštitu.

Zbog ovog povećanja, mnogi analitičari smatraju da je još uvek daleko od kraja rata u Ukrajini.

Čini se da Putin nije tako lako spreman da odustane od četiri ukrajinske oblasti koje je anketirao prošle godine.

U izveštaju se navodi da će jedan od planova Kremlja za narednu godinu navodno biti integracija Luganska, Donjecka, Zaporožja i Hersona.

U međuvremenu, ruska ekonomija"propatila" je mnogo zbog rata u Ukrajini jer je Putin povećao vojnu potrošnju zbog zapadnih sankcija.

Nakon što je rublja dostigla najniži nivo u poslednjih 17 meseci u odnosu na američki dolar, ruska Centralna banka je prošlog meseca podigla kamatne stope u pokušaju da odgovori na zabrinutost u vezi sa valutom zemlje i povećanjem inflacije.

Šta će se dalje dešavati sa ratom u Ukrajini i kakav je plan Moskve i Kijeva ostaje nam da vidimo.