30.09.2023.

08:22

Foto: EPA

Planeta

Kreće zatvaranje Amerike! Sistem pred kolapsom, kongres na nogama, ovo neće proći?!

U donjem domu Kongresa je sa 232 glasova protiv i 198 za predlog, odbijena mera da se vlada privremeno finansira 30 dana, da bi se zakonodavcima dalo više vremena da pregovaraju.
Predlog je predviđao smanjenje budžetskih troškova i uvođenje ograničenja na imigraciju i graničnu bezbednost, što su republikanski prioriteti koji nisu imali mnogo šanse da budu usvojeni u Senatu, u kojem većinu imaju demokrate.

U Americi, zakonski predlog moraju da usvoje oba doma Kongresa, pre nego što ga potpiše predsednik SAD. U međuvremenu, u Senatu se raspravlja o odvojenoj dvostranačkoj meri za privremeno finansiranje vlade do 17. novembra.

- Neuspeh je samo ako odustanete. Još nije sve gotovo. Imamo druge ideje - saopštio je Mekarti novinarima koji nije izneo više detalja o mogućem rešenju.

Ako Kongres ne usvoji zakon o finansiranju vlade, od nedelje u ponoć, stotine hiljada vladinih službenika u SAD biće poslato na prinudni odmor.

Komisija za hartije od vrednosti će obustaviti većinu regulatornih aktivnosti, a zatvoriće se i Američka služba za nacionalne parkove, navodi Rojters.

Američka ministarka finansija Dženet Jelen upozorila je da će zatvaranje vlade ugroziti ekonomski napredak, obustavljanjem ključnih programa za mala preduzeća i decu, i da bi moglo da odloži ključne infrastrukturne radove.

Delimično zatvaranje vlade 1. oktobra bilo bi četvrto u poslednjoj deceniji, a usledilo bi samo četiri meseca nakon što je savezna vlada SAD zbog spora u Kongresu bila blizu situacije u kojoj ne bi bila u mogućnosti da izmiruje obaveze od 31 biliona dolara, navodi Rojters.