01.10.2023.

07:39

Foto: Reuters

Planeta

Pobeda! Putin sad može da slavi! Drama u srcu Evrope, NATO zemlja spremna za veliki preokret?!

Ficova partija SMER SSD je na subotnjim izborima osvojila najveći broj glasova - 23,37 odsto u 98 odsto glasačkih jedinica, sledi liberalna Progresivna Slovačka (PS) sa 16,86 odsto glasova i HLAS (Glas) partija koja je na trećem mestu sa 15,03 odsto osvojenih glasova, a čija saradnja bi mogla da postane veoma značajna za formiranje buduće vlade.

Bivši Ficov kolega i levičarski lider HLAS-a Peter Pelegrini potvrdio je da ima otvorene opcije za buduće koalicije.

U predizbornoj kampanji dominiralo je pitanje vojne pomoći Ukrajini. 

U trenutku kada EU nastoji da sačuva jedinstvo u otporu ruskoj invaziji na Ukrajinu, nova slovačka vlada sa Ficom na čelu i njegovom strankom SMER-SSD pridružila bi se Mađarskoj koja narušava evropski konsenzus o podršci Ukrajini, navodi Rojters.

Slovačka je trenutno jedan od najvernijih saveznika Kijeva. Međutim, sve to bi moglo uskoro da se promeni. Bivši premijer ne krije svoje simpatije prema Kremlju i okrivio je "ukrajinske naciste i fašiste" za provociranje ruskog predsednika Vladimira Putina da pokrene napad.

Fico je pozvao slovačku vladu da prestane da isporučuje oružje Kijevu i rekao da Slovačka neće poslati više nijednu granatu ako postane premijer. Protivi se i ulasku Ukrajine u NATO.