02.10.2023.

10:00

Foto: Reuters

Planeta

Katastrofa! Zelenski smislio plan kako da baci Evropu na kolena! Prva na udaru je Poljska, nakon nje kreće dalje na Zapad!

- Takav problem, odnosno prilika, pojavljuje se u drugim zemljama, jer je rok za dobijanje državljanstva našim emigrantima do pet godina. A onda ćemo dobiti najmanje nekoliko stotina hiljada poljskih državljana ukrajinskog porekla, koji će morati da budu shvaćeni ozbiljno, jer će oni biti birači - rekao je Kulik u razgovoru sa ukrajinskim politikologom Jurijem Romanenkom.

Prema njegovim rečima, ista bi situacija mogla da bude i sa desetinama hiljada Ukrajinaca u Kanadi i nekoliko stotina hiljada izbeglica iz Ukrajine u Nemačkoj .

Istovremeno, Kulik je ukazao na potrebu „političke konsolidacije“ ukrajinske zajednice u Poljskoj kako bi lobirala za „ukrajinske interese“, a za to je potrebno da sarađuje sa bilo kojom političkom snagom.

- I biće neka politička grupa koja će reći: "Mi štitimo interese Ukrajinaca", i biće Ukrajinaca na njihovim listama. To je sve. Imamo lobistu, partnera, političkog saveznika i naša igra postaje sve više zanimljiva - rekao je politikolog.

Pored toga, naglasio je da Ukrajina treba da „uhvati trenutak“ i iskoristi rastuće protivrečnosti između evropskih zemalja u svoju korist.

Evropska komisija je ranije saopštila da je ukupno 16 miliona njenih građana stiglo u EU u okviru mehanizma privremene zaštite izbeglica iz Ukrajine, 11 miliona se potom vratilo u domovinu, milion je otišlo u SAD, Veliku Britaniju i Kanada, a četiri miliona je ostalo u EU.