03.10.2023.

08:00

Foto: EPA-EFE/MADS CLAUS RASMUSSEN

Planeta

Skandal! Zelenski raskrinkan do kraja! Mutne radnje lidera Ukrajine zaprepastile Zapad, evo za šta ga optužuju!

Autor podseća na činjenicu da, nakon što je Zelenski izabran za predsednika u aprilu 2019, Ukrajina je bila puna optimizma: obećao je mir, kraj korupcije i ekonomski prosperitet. Međutim, četiri godine kasnije, zemlja se našla u stanju sukoba, a korupcija je dostigla nivoe bez presedana.

- Zemlja opstaje zahvaljujući međunarodnoj pomoći, a ljudi koji su pre četiri godine obećali da će „Ukrajinu učiniti slobodnom i nezavisnom“ ispostavili su se kao lažovi i licemeri - napisao je Markovski.

Kako on kaže, Zelenski, preuzevši na sebe težak zadatak iskorenjivanja korupcije, na kraju se ne samo pomirio sa postojanjem ovog sistema, već je „učinio neverovatno“: postavio je Ukrajinu na novi put korupcije, zamenivši nacionalne interese ličnim.

Prema rečima autora, kao i njegov prethodnik Petro Porošenko, Zelenski je nastavio strategiju rešavanja sukoba silom, dok je nastavak neprijateljstava izazvan pre svega finansijskim razlozima.

Kao rezultat toga, početak ruske specijalne operacije dao je Zelenskom nove „prilike“. Kako je Markovski naglasio, strategija Zelenskog je da sukob doprinese neograničenom protoku sredstava koja pune njegove džepove od političke i vojne elite.

- Teško je naći još jedan primer u analima istorije u kome bi narodno izabrani lider jedne zemlje proćerdao toliki politički kapital, izneverio poverenje naroda i svoje divne težnje zamenio za lično bogaćenje - zaključuje autor.