03.10.2023.

10:41

Foto: Shutterstock

Planeta

Kina sve "smelija", a SAD su ratom u Ukrajini izgubile moć za obuzdavanje Putina! Bivši šef CIA o jadnoj sudbini Vašingtona

- Sa ruskom invazijom na Ukrajinu – izgubili smo moć potrebnu za odvraćanje Putina. To je pogoršalo i položaj Evropljana i svakog od nas - rekao je Pompeo i na prvom Američko-mediteranskom investicionom forumu (American-Mediterranean Investment Forum) koji se održava u Atini.

U intervjuu je bio kritičan prema "predsednikovanju" Džoa Bajdena.

- Svet je postao mnogo manje bezbedno mesto otkako je Bajden preuzeo dužnost. To uključuje Amerikance i građane svih zemalja naših saveznika. Iranske vlasti su sada mnogo bogatije i moćnije nego kada sam ja napuštao Stejt departman. Naši prijatelji i partneri na Bliskom istoku, Izraelu i u zemljama Persijskog Zaliva osećaju se napuštenim!

U nastavku je potencirao da Komunistička partija Kine postaje smelija i priprema se za rat - ekonomski i vojni. I to na način bez presedana.

Prema Pompeu, Bajden izdaje i američke tradicije i principe u unutrašnjoj politici:

- Dajući prioritet klimatskim promenama i rasnoj politici, Bajdenova administracija izdaje američku tradiciju. On je napumpao federalni dug, lišio naš energetski sektor pozicije globalnog lidera i povećao troškove za obične Amerikance. Njegov neuspeh u borbi protiv kriminala i zaštiti naših granica podriva fundamentalne ideje koje su Americi obezbedile ceo vek liderstva - rekao je Pompeo.

Pompeo smatra da je pobeda republikanskog kandidata na predsedničkim izborima u novembru 2024-te važna za Sjedinjene Države jer "ni jedan kandidat Demokratske partije ne može da vrati naciju njenim temeljima".

- Uveren sam da će se američki narod na dan izbora okupiti oko kandidata koji nudi snažnu, jasnu viziju za postizanje ovih ideala - zaključio je.

"Katimerini" je svojim čitaocima sugerisao da bi Pompeo mogao da biti kandidat za mesto potpredsednika SAD na predsedničkim izborima u SAD ili šef Pentagona.