03.10.2023.

13:30

Foto: Printscreen, Reuters

Planeta

Putinov poklon za rođendan - oružje sudnjeg dana?! Zapad strepi od 7. oktobra i "letećeg Černobilja"

Glasine kruže da se priprema test projektila "burevestnik" kao poklon za 71. rođendan Vladimiru Putinu, što je ove nedelje - 7. oktobra.

Satelitski snimci u udaljenoj arktičkoj bazi pokazuju pripreme za lansiranje, prenosi "Njujork tajms". 

- Američki nadzorni avioni su, takođe, praćeni u toj oblasti u poslednje dve nedelje, a upozorenje iz komande avijacije stiglo je pilotima, kojima je rečeno da izbegavaju obližnji vazdušni prostor - piše list.

Ruski lider, navodi list, gleda na "burevestnik" kao na oružje "sudnjeg dana", koje će promeniti pogled na ratovanje, najviše zbog toga što je neograničenog dometa.

Kremlj ga vidi kao nisko leteću "stelt" krstareću raketu, koju nijedna zapadna PVO odbrana nije u stanju da presretne, kao ni da spreči udar njenih nuklearnih bojevih glava na bilo koji kraj sveta.

Putin ga je nazvao "radikalno novom vrstom oružja" sa "neograničenim dometom i neograničenom sposobnošću manevrisanja".

- To je opasno oružje, još je u fazi testiranja i razvoja - rekao je Deril G. Kimbol, izvršni direktor Udruženja za kontrolu naoružanja, prema navodima "Njujork tajmsa".

U izveštaju Inicijative za nuklearnu pretnju, neprofitne grupe za kontrolu naoružanja, navodi se da je Rusija sprovela 13 poznatih testova između 2017. i 2019. godine, od kojih su svi bili neuspešni.
Putin je izašao u javnost sa informacijama o ovom oružju 2018. godine, predstavljajući ga kao jedno od pet raketnih sistema koji će promeniti način ratovanja, i već tada je tvrdio da su rakete superiornije od svih koje su rađenje prema zapadnom modelu.

List "Moskva tajms" objavio je kako je "burevestnik" još dobio i nadimak "Leteći Černobilj".

- Prethodni pokušaji lansiranja završeni su neuspešno - pisao je tada list, vodeći se informacijama sa Zapada i ovim obrazloženjem:

- Prema američkim obaveštajnim podacima, raketa nikada nije uspela da preleti više od 35 kilometara, njen najduži let je trajao samo dva minuta.

Veruje se da se raketa lansira raketnim motorom na čvrsto gorivo, te da se mali nuklearni reaktor aktivira u letu, što joj potencijalno omogućava da ostane na određenoj visini i predstavlja neograničenu pretnju zapadnim zemljama.

U prilog tome da će nova ruska raketa biti uskoro lansirana, zapadni mediji navode i to da je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu posetio arktički arhipelag prošlog meseca.