06.10.2023.

09:38

Foto: Pixabay

Planeta

NATO protiv NATO-a! U Siriji došlo do okršaja saveznika

Rečeno je da se bespilotna letelica "anka-s" u četvrtak približila oblasti u provinciji Hasaka gde su dejstvovale američke snage.

Dron je ocenjen kao "potencijalna pretnja", nakon čega je na njega otvorena vatra iz američkog lovca "F-16", preneo je AFP citirajući američko Ministarstvo odbrane.

Do zvanične potvrde došlo je nakon što je neimenovani zvaničnik SAD rekao za "Volstrit džornal" da je turski dron bio naoružan projektilima vazduh-zemlja i da je uništen "dok su američke trupe izvodile operacije u blizini."

U nepotvrđenim izveštajima se navodi da je dron zapravo oborio avion "F-35" iz 421. lovačke eskadrile. Međutim, dotična eskadrila koristi i "F-35" i "F-16".

Tursko ministarstvo odbrane negiralo je da je dron bio jedan od njihovih, ali zvaničnici koji su govorili za "Volstrit džornalom" ističu da je američka vojska potvrdila poreklo drona i da ga je svesno oborila znajući da je navodno turski.

Turske bespilotne letelice su u poslednje vreme napadale položaje Sirijskih demokratskih snaga (SDF), koje podržavaju SAD i koje kontrolišu severoistočnu Siriju, u znak odmazde za teroristički bombaški napad prošle nedelje u Ankari, za koji su kurdski militanti preuzeli odgovornost.

Većinu snaga SDF čine borci Narodnih zaštitnih jedinica, koje Turska smatra produžetkom Radničke partije Kurdistana u Siriji. Pripadnici Narodnih zaštitnih jedinica nedavno su se sukobili sa svojim arapskim kolegama u provinciji Deir-ez-Zor.

Procenjuje se da se u Siriji trenutno nalazi oko 900 američkih vojnika, koji pomažu SDF-u da kontroliše poljoprivredno zemljište i naftne bušotine na teritorijama koje su pre nekoliko godina zauzeli teroristi Islamske države (ISIS). Vlada u Damasku proglasila je njihovo prisustvo nelegalnim i optužila Vašington za krađu sirijske nafte, na šta SAD nisu odgovorile.