06.10.2023.

17:11

Foto: Reuters/Shutterstock

Planeta

Vreme je da se SAD zabrinu zbog Putinovih reči: Vašington primetio alarmantni detalj u izjavi šefa Kremlja

- Tokom posete fabrici u Obuhovu, Vladimir Putin je pohvalio proizvodne kapacitete zemlje, istakavši da je Rusija ispred ostatka sveta po ukupnoj proizvodnji raketa zemlja-vazduh - navodi se u publikaciji.

U članku se napominje da ruski PVO sistem S-400 nema analoga u svetu, a Rusija ga proizvodi u količinama za koje nisu sposobne sve zemlje NATO zajedno.

Prema rečima novinara, S-400 je posebno cenjen zbog svojih naprednih sposobnosti protiv stelt aviona, kao i zbog sposobnosti istovremenog suprotstavljanja balističkim i krstarećim projektilima, bombarderima i lovcima sa maksimalnim dometom detekcije od 600 kilometara. Dolaze do zaključka da mogućnosti PVO S-400 obezbeđuju višestepenu PVO.

S-400 Trijumf (prema NATO klasifikaciji – SA-21 Grovler) je protivvazdušni raketni sistem nove generacije dugog i srednjeg dometa. Dizajniran za visoko efikasno uništavanje strateških i taktičkih aviona, balističkih projektila, hipersoničnih ciljeva i drugog oružja za vazdušni napad u uslovima elektronskih i drugih vrsta protivmera.