07.10.2023.

13:19

Foto: printscreen mo ru

Planeta

(VIDEO) "Sarmati" uskoro na dužnosti! Šojgu u inspekciji: Stižu prve rakete, Putin: Prelazimo na masovnu proizvodnju!

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izvršio je danas inspekciju rada proizvodne radionice i tehnološkog procesa fabrike "Krasmaš",  koja proizvodi strateški raketni sistem "sarmat".

- Fabrika trenutno proizvodi prve rakete, koje će u bliskoj budućnosti biti stavljene na borbeno dežurstvo. U pozicionom rejonu jedne od formacija, u završnoj fazi, izvode se radovi na izgradnji, montaži i puštanju u rad na jedinicama i sistemima lansera silosa i komandnom mestu - navodi se u saopštenju.

"Sarmat" je strateški raketni sistem sa interkontinentalnom balističkom raketom teške klase na tečni pogon, težina jedne takve rakete prelazi 200 tona. Kompleks je namenjen da zameni rakete "voevoda" koje su trenutno u upotrebi u Strateškim raketnim snagama.

Prvo lansiranje pomenute izvedeno je sa kosmodroma Pleseck u oblasti Arhangelsk 20. aprila 2022. godine. 

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je u četvrtak na plenarnom sastanku Međunarodnog diskusionog kluba "Valdaj" da će Rusija uskoro preći na masovnu proizvodnju i raspoređivanje strateškog raketnog sistema "sarmat". 

- Mi smo faktički završili rad na strateškom raketnom sistemu 'sarmat', na super-teškoj raketi. Ostalo je pitanje da neke procedure treba da završimo čisto administrativno i birokratski. SAD su samo potpisale dokument o zabrani testiranja nuklearnog oružja, dok ga je Moskva, za razliku od Vašingtona, potpisala i ratifikovala. Danas ne postoji takva situacija da bilo šta ugrožava postojanje ruske države - kazao je Putin i dodao da je izvršeno poslednje uspešno testiranje krstareće rakete "burevesnik".