08.10.2023.

11:19

Foto: Reuters

Planeta

Udarno! Kreće haos širom Evrope i SAD?! Rusi se oglasili o oružju iz Ukrajine u Izraelu i najavili još strašnije krvoproliće!

- Treba napomenuti da je, ironijom sudbine, upravo Izrael, zajedno sa svojim kolegama iz NATO-a, još nedavno Ukrajini predavao razne vrste oružja koje su, između ostalog, ukrajinski vojnici i vojni zvaničnici preprodavali raznim teroristima širom sveta. U prilično velikim količine i apsolutno nekontrolisano... Sada se na izraelske vojnike puca iz njihovog oružja i oružja koje je svojevremeno predato Ukrajini iz NATO-a - rekao je Gagin za Sputnjik.

Prema njegovim rečima, po istoj šemi oružje može da stigne i do drugih ekstremističkih organizacija čiji se članovi nalaze u Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama.

- Za sada ove ćelije spavaju, ali kada se probude, svima će biti vruće - ocenio je Gagin.
Izrael je u subotu ujutro podvrgnut neviđenom raketnom napadu iz Pojasa Gaze. Pres služba izraelske vojske saopštila je da je ispaljeno više od tri hiljade raketa. Osim toga, borci Hamasa su, nakon forsiranih raketnih napada prodrli u granična područja na jugu Izraela.

Vojno krilo palestinskog pokreta Hamas u subotu je objavilo operaciju „Potop el Akse“ protiv Izraela. Izraelska vojska nakon toga je saopštila o pokretanju operacije „Gvozdeni mačevi“ protiv Hamasa u Pojasu Gaze. Izraelski premijer Benjamin Netanijahu, u obraćanju naciji, rekao je da se zemlja nalazi u ratnom stanju i dodao da je naredio mobilizaciju rezervi. Izraelska vojska čisti naseljena područja.

Rusija je ranije uputila notu zemljama NATO-a zbog isporuke oružja Ukrajini. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov istakao je da će svaki teret koji sadrži oružje za Ukrajinu postati legitimna meta za Rusiju. Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da se zemlje NATO-a „igraju vatrom“ isporučujući oružje Ukrajini. Kremlj je naglasio da pumpanje Ukrajine oružjem sa Zapada ne doprinosi uspehu rusko-ukrajinskih pregovora i da će imati negativan efekat.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu u junu je izjavio da postoje razlozi zbog kojih Tel Aviv odbija da isporučuje Ukrajini oružje, a jedan od glavnih je taj što bi to isto oružje moglo da padne u ruke Irana i bude upotrebljeno protiv Izraela.